POKLIČITE NAS
080 88 77
BREZPLAČNA DOSTAVA
za naročila višja od 50€
0

Obvezna oprema za avtomobile

Set obvezne opreme
Set obvezne opreme

 

Vsako vozilo mora imeti komplet obvezne opreme. Ponavadi na obvezno opremo niti ne pomislimo dokler nismo v situaciji, ki jo potrebujemo. Zakon natančno določa, katero obvezno opremo morajo imeti različne kategorije vozil. Kaj pa mora vsebovati set obvezne opreme?

Obvezno opremo sestavlja:

  • rezervno kolo,
  • varnostni trikotnik,
  • žarnice,
  • prva pomoč,
  • odsevni varnostni telovnik,
  • verige (v zimskem času).

 

Obvezna zimska oprema


Vsa motorna vozila morajo v cestnem prometu v Sloveniji, v zimskem času, opremljena s predpisano zimsko opremo. To določa zakon o varnosti v cestnem prometu. Po določilih zakona v zimsko opremo spadajo zimske pnevmatike (M+S) na vseh štirih kolesih ali poletne pnevmatike na vseh štirih kolesih ter snežne verige, ki morajo biti v zimskih razmerah nameščene na pogonskih kolesih.

Temeljni pogoj za varno udeležbo, v spremenjenih voznih razmerah, v prometu tudi ustrezna priprava motornega vozila. Po nasvetu policije to obsega predvsem pregled naprav in opreme vozila – pnevmatike, zavore, krmilni mehanizem in luči.  Pred zimo pa pravočasno in skrbno preverite tudi akumulator, luči, okna in ogledala, hladilni sistem, sistem za dovod zraka v vozilo, olje v motorju, metlice brisalcev, sistem za dovod goriva ter tesnila in ključavnice na vratih ter pokrovu prtljažnika.

Preverite veljavnost kompleta prve pomoči

Vsebina kompleta za prvo pomoč je opredeljena v Pravilniku o kompletu za prvo pomoč in spada v obvezno opremo motornih vozil (Uradni list RS št. 106/04134/04136/04 - popr., 115/07). Zakonodaja določa, da mora imeti komplet veljaven rok uporabe. Ta je pet let od datuma pakiranja, komplet pa vsebuje tudi izdelke, ki imajo rok uporabe samo tri leta! Da se izognite kaznim (ki so tudi do 125 EUR) imejte vedno higiensko vzdrževan, nepoškodovan in veljaven komplet prve pomoči.

Komplet prve pomoči za avtomobilisteKomplet prve pomoči za motoriste
Komplet prve pomoči za avtomobiliste                                        Komplet prve pomoči za motoriste

Komplet prve pomoči za avtomobiliste in prve pomoči za motoriste lahko kupite v naši spletni trgovini.